Zdrowe odżywianie

Cola

Jest jednym z najpopularniejszych, poza wodą, napojów na świecie. Potocznie nazwą cola określane są różne jej rodzaje, nie tylko oryginalne – firmowe, ale także posiadające podobny skład i walory smakowe. Colę podaje się w większości barów, pubów i pizzerii, jest ona spożywana głównie przez młodzież. Celem firmy, która opracowała skład tego napoju była „cola w każdej lodówce”. Jak widać, udało się to zrealizować. Ludzie cenią sobie jej smak, jednak wg dietetyki posiada ona bardzo niebezpieczne dla zdrowia właściwości. Pierwszym, oczywistym powodem szkodliwości coli jest zawarty w niej dwutlenek węgla, który negatywnie wpływa na układ trawienny. Oprócz tego napój zawiera znaczne ilości cukrów prostych powodujących tycie. Negatywnie wpływa na nas cała gama barwników syntetycznych, które nadają coli charakterystyczny smak. W czasie picia coli oraz przez prawie godzinę po jej spożyciu jesteśmy bombardowani sporą ilością cukrów i chemicznych „ulepszaczy”, przed którymi nasz organizm z dużym trudem musi się bronić.

Zobacz również:
Strawność
Przez pojęcie strawność określa się stopień w jakim dany produkt lub składnik odżywczy może zostać rozłożony na części składowe, nadające się do wchłonięcia do krwi i limfy. W celu określenie strawności produktówprzeprowadza się...

Czekolada
Podstawowym surowcem czekolady jest kakao, najbogatsze źródło flawonoidów, które mają silne właściwości antyoksydacyjne (zwalczają wolne rodniki), wspierają walkę z rakiem, chorobami serca, obniżają poziom złego cholesterolu oraz polepszają...

Herbata
Herbata jest znana człowiekowi od wieków, przygotowuje się ją w każdym domu, Anglicy stworzyli nawet tradycję z nią związaną – popularne Five o`clock. Istnieje wiele gatunków herbaty, z których każdy ma inny smak, kolor i występuje w innym...

Copyright @ 2010 Zdrowe odżywianie