Zdrowe odżywianie

Cola

Jest jednym z najpopularniejszych, poza wodą, napojów na świecie. Potocznie nazwą cola określane są różne jej rodzaje, nie tylko oryginalne – firmowe, ale także posiadające podobny skład i walory smakowe. Colę podaje się w większości barów, pubów i pizzerii, jest ona spożywana głównie przez młodzież. Celem firmy, która opracowała skład tego napoju była „cola w każdej lodówce”. Jak widać, udało się to zrealizować. Ludzie cenią sobie jej smak, jednak wg dietetyki posiada ona bardzo niebezpieczne dla zdrowia właściwości. Pierwszym, oczywistym powodem szkodliwości coli jest zawarty w niej dwutlenek węgla, który negatywnie wpływa na układ trawienny. Oprócz tego napój zawiera znaczne ilości cukrów prostych powodujących tycie. Negatywnie wpływa na nas cała gama barwników syntetycznych, które nadają coli charakterystyczny smak. W czasie picia coli oraz przez prawie godzinę po jej spożyciu jesteśmy bombardowani sporą ilością cukrów i chemicznych „ulepszaczy”, przed którymi nasz organizm z dużym trudem musi się bronić.

Zobacz również:
Czekolada
Podstawowym surowcem czekolady jest kakao, najbogatsze źródło flawonoidów, które mają silne właściwości antyoksydacyjne (zwalczają wolne rodniki), wspierają walkę z rakiem, chorobami serca, obniżają poziom złego cholesterolu oraz polepszają...

Zdrowe przyrządzanie potraw
Smażenie, jak wiadomo, nie należy do najlepszych możliwych sposobów na przygotowanie posiłku. Jest o tyle niezdrowe, że danie przygotowane w ten sposób nasiąka tłuszczami i zmienia się jego skład chemiczny. Jeśli już koniecznie musimy jeść...

Błonnik
Większość roślinnych produktów spożywczych zawiera również błonnik, czyli włókna roślinne, które nie ulega trawieniu przez enzymy przewodu pokarmowego człowieka. Znaczna część błonnika opuszcza jelita wraz z kałem. Dlatego też rola...

Copyright @ 2010 Zdrowe odżywianie